Hamile Kalma Şansınızı Artırmanın 8 Yolu
Sonuçta en zor kısım bu, değil mi? Çocuk isteyip istemediğinize karar vermek. Diğer şeyler bunun yanında oldukça kolaydır. İlk adımı atmaya karar vermek ve bunu yapmak hayatınızın en zor dönemlerinden biri olabilir.
Gebe kalmak zor bir iştir: Genel sağlığınız ve günlük alışkanlıklarınız dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenir. Ayrıca yaş ilerledikçe kadınların hamile kalmak için pek fazla vakti yoktur (Dünya Sağlık Örgütü kadınlarda doğurganlığının 32 yaşında azalmaya başladığını söylüyor).
Yine de hamile kalma şansınızı artırmanın yolları vardır. Bunlara göz atacak olursak;
1. Doğum öncesi vitaminleri alın.
Muhtemelen hamileyken doğum öncesi vitaminleri almanız gerektiğini biliyorsunuzdur, ancak gebe kalmaya çalışırken de yardımcı olabilirler.
Çeşitli yiyecek gruplarını yemiyor ve gerekli besin yapı taşlarını almıyorsanız, bir vitamin takviyesi size diyetinizde eksik olan bazı unsurları verebilir. Temel olarak, hamile kalmak için vücudunuzun olabildiğince iyi çalışması en iyisidir.
Doğum öncesi vitaminler de adet anormalliklerini azaltmaya yardımcı olabilir. Örneğin bir kadının demir eksikliği varsa, bu onun adet döngüsünü etkileyebilir ve doğum öncesi vitaminler, doz başına 28 mikrogram ile iyi bir demir kaynağıdır. (Dünya Sağlık Örgütü, hamile kadınların her gün 30 ila 60 mikrogram demir almasını önermektedir.)
Folik asit, beslenmenizde bulunması gereken bir başka önemli besindir, çünkü onu almak (hamilelikten önce bile!) Bebeğin nöral tüp kusurları geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
2. Yumurtlamanızı takip edin.
Menstrüasyonda olduğunuz sürece teknik olarak istediğiniz zaman hamile kalabilirsiniz – ancak yumurtlama döneminde en doğurgan zamanlarınızda olursunuz, bu genellikle döngünüzün 14. gününde gerçekleşir (Bilginize: adet döneminize başladığınız gün birinci gündür ). Her ay bebek yapmak için önemli yedi gününüz var: Yumurtlamadan beş gün önce, yumurtladığınız gün ve bir gün sonra.
Dürüst olmak gerekirse, bu kendi başınıza takip etmeniz gereken çok şeydir, bu nedenle her ay döngünüzü takip etmek en iyisidir, aynı zamanda temel doğurganlık farkındalığını uygularken (her sabah bazal vücut sıcaklığınızı ölçmek ve servikal mukusunuzu kontrol etmek gibi) bir yumurtlama tahmin cihazı kullanabilirsiniz.
Gebe kalmak için her gün seks yapmak bir ilişkiyi zorlayabilir. Yumurta yumurtlamadan sonra 72 saat yaşayacağı ve sperm boşalmadan sonra 48 saat yaşayacağı için genellikle iki günde bir tavsiye edilir. Bu nedenle ne zaman hamile kalabileceğiniz konusunda kesinlikle biraz zamanınız vardır.
3. Kendinize Yağ ve Cilt Bakım Ürünleri Sürmeye Ara Verin, Her Gün Duş Yapmayın
Kayganlaştırıcılar, viskoz ve kalın oldukları için spermi yavaşlatabilir. Spermler bunun içinden yüzemez. Ayrıca çok sık duş yapmamalısınız, çünkü bu pH seviyenizi ve spermin canlılığını etkiler.
4. Kafein ve alkolü azaltın.
Dokuz aylık hamilelik boyunca sabah kahvesi sonrası kahvesi veya yorgunluk kahvesi olmadan hayatta kalmaya çalışmak yeterince kötüdür . Ama hamile kalmadan önce kafein içeren içeceklerinizi de gerçekten azaltmanız gerekiyor mu?
Doğurganlığınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, o zaman bu kötü bir fikir değildir. Gebe kalmaya çalışırken vücudunuza aldığınız her şeye dikkat etmek çok önemlidir. Kafein ve alkolden reçeteli ilaçlara ve radyasyona maruz kalmaya kadar her şey hormon seviyenizi etkileyebilir ve nihayetinde doğurganlığınız da etkilenir.
Günde iki fincandan fazla kahve içmeyin ve ne kadar soda, çikolata ve enerji içeceği tükettiğinize dikkat edin, çünkü bunlar da kafein içerir. Ve aşırı alkol kullanımı, doğurganlık oranlarının azalmasıyla bağlantılıdır. Östrojen seviyelerini düşürebilir ve yumurtlamayı etkileyebilir.
5. Egzersiz rutininizi büyük ölçüde artırmayın.
Sağlıklı kiloda kalmak doğurganlık için önemliyken, hamile kalmaya gelince çok az vücut yağına sahip olmak gibi bir şey vardır.
Orta düzeyde egzersiz iyidir, ancak yoğun egzersiz VKİ’nizi ve vücut yağınızı etkileyebilir. Yeterince yağınız yoksa, vücudunuz savaş ya da kaç aşamasında olduğunuzu düşünür ve yumurtlamanızı engeller.
6. Cidden strese girmemeye çalışın.
Dürüst olmak gerekirse, “rahatla” ve “olmasına izin ver” gebe kalmaya çalışırken kimsenin duymak istemediği iki şeydir; ancak bazen stresi azaltmak (bebek odaklı stres olsa bile) yardımcı olabilir.
Meditasyon ve diğer stres azaltma teknikleri doğurganlık oranlarını artırmaya yardımcı olabilir çünkü stres hormonları (kortizol gibi) yumurtlamayı tetikleyen hormonları etkileyebilir. Farkındalık etkinliklerini denemeyi, her gün biraz meditasyon yapmayı veya sadece eğlenceyi düşünmeye devam etmek için elinizden gelenin en iyisini yapmayı önermektedir.
7. Sigara içiyorsanız, DURUN.
Dürüst olalım: Hiç sigara içmemelisiniz. Ancak, eğer içiyorsanız, eczanedeki gebelik testinizde bu iki küçük mavi çizgi ortaya çıkar çıkmaz sigaralarınızı atmayı planlıyorsunuzdur — Dünya Sağlık Örgütü, hamilelik sırasında sigara içmeyi erken doğum ve bazı doğum kusurlarıyla ilişkilendirmiştir.
Hamile olsun ya da olmasın menopozdan önceki yıllarda sigara içmek sizi erken menopoz riski altına sokabilir ve her ay kaybettiğiniz yumurta sayısını önemli ölçüde arttırabilir. Temel olarak, sigara içmek hayatın herhangi bir aşamasında sağlıksızdır ve hatta aile planlaması hedeflerinizi engelleyebilir.
8. Uyku Düzeninizi İyi Ayarlayın
Sirkadiyen ritimleriniz durduğunda, yumurtlama döngülerinizi atabilir.
Normal uyku rutinini engelleyen bir işiniz varsa, programınızı değiştirmeyi düşünün (mümkünse); değilse, dinlenme sürelerinizde olabildiğince fazla uyumaya çalışın.
Ancak, 9’dan 5’e kadar çalışsanız bile, uyku alışkanlıklarınızı düzenlemek, vücudunuzun en iyi şekilde performans göstermesine yardımcı olarak hamilelik şansınızı da artırabilir. Düzenli bir uyku programına girerek, günün ilerleyen saatlerinde kafeinden kaçınarak, düzenli egzersiz yaparak ve yatmadan bir saat önce tüm ekranları (TV’niz ve tabletiniz dahil) kapatarak geceleri daha fazla uyuyabilirsiniz.
Günümüzde çoğu kadın hamile kalmak isteyip gerek sağlık açısından sorunlar olsun gerek yanlış uygulamalarla hamile kalmaya çalışmakla olsun bir türlü bunu mutlu sonla bitiremiyorlar. Toplumuzda da uzun süreli evli kalıp henüz çocuk sahibi olamamış çiftler üzerinde bir baskı oluşturulabiliyor. Stres hamile kalmaya çalışan kadınlar için iyi bir durum değil yazıda da belirtildiği üzere. Eğer hamile kalmak istiyorsanız önce doktorunuzla iletişime geçip gerekli testler yapıldıktan sonra sağlık açısından bir sıkıntı olmadığını öğrenip bu şekilde hamile kalmaya çalışmalısınız. Düzenli bir cinsel birlikteliğin ardından beklemediğiniz bir anda hamile kalıp tüm sıkıntılardan uzaklaşıp artık yeni bir hayata başlayabilirsiniz.