Hamilelik Sırasında Ortaya Çıkabilecek Sorunlar
KİLO ALMAK
Bir zamanlar doktorlar aşırı kilo alma konusunda çok endişeliydiler ve hatta nazik diyet öneriyorlardı.
Hamilelikte herhangi bir diyete yer yoktur, çünkü yiyecek kısıtlaması neredeyse her zaman temel besin maddelerinin dışlanmasına neden olur. Bununla birlikte, hiç kimse çok fazla kilo almayı savunmaz ve eski “iki kişilik yemek” atasözü kesinlikle uygunsuzdur.
Çoğu yetkili, doyurucu yemek yemeyi tavsiye eder, daha fazlasını değil. Diğer her şey eşit olduğunda, kilo alımının çoğu orta trimesterde gerçekleşir. İlk trimesterde çok az kilo artışı yaşanır. 4. aydan 8. aya kadar haftalık yaklaşık 0.5kg-1 kg alınır, dokuzuncu ayda ise daha az alınır, böylece hamilelik boyunca ortalama olarak en az toplam 11.5kg alınmış olur. Bu ekstra ağırlık, bebek için yaklaşık olarak 2,75-3,5 kg ve bebeğin destek sistemi (siz) için 6,5-9 kg olarak bölünmüştür. Bu ağırlık, plasenta, amniyotik sıvı, artmış meme dokusu, sütünüz için biriktirdiğiniz vücut yağı, genişlemiş rahim ve ekstra kan hacmini içerir.
EGZERSİZ YAPMANIN ÖNEMİ
Düzenli egzersiz yapmak hem duygusal hem de fiziksel olarak tatmin edici olabilir. Egzersizin bazı faydalarına bakalım;
- Endorfin gibi iç hormonların salgılanmasından duygusal bir yükselme alacaksınız,
- Egzersizin ardından gelen sakinleştirici hormonların salınımı gevşemeye yardımcı olduğundan daha mutlu hissedeceksiniz,
- Vücudunuzu yeni şekillerde nasıl kullanacağınızı öğrenirken öz farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.
- Sırt ağrısı, bacaklarda buruşma, kabızlık ve nefes darlığı düzenli egzersizle hafifletilebilir.
- Enerji seviyeniz artacaktır.
- Emek işine daha iyi hazırlanacaksınız.
- Doğumdan sonra şeklinize daha çabuk kavuşacaksınız.
- Doğum öncesi egzersiz derslerinde diğer annelerle tanışarak yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
- Egzersiz rutinini partnerinizle veya ailenizin diğer üyeleriyle paylaşabilirsiniz.
KAÇINILMASI GEREKENLER
Artık bazı yaygın yiyeceklerin bebekler, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi savunmasız gruplar için tehlikeli olabilecek potansiyel olarak zararlı enfeksiyon etkenleri taşıdığını biliyoruz. Hamilelikte enfekte olma şansınız düşüktür, ancak en iyisi bazı önlemlere uymaktır.
Listeria. Bu, pastörize edilmemiş süt, karaciğer ve az pişmiş et ve önceden pişirilmiş yemekler içeren ürünlerde bulunan nadir bir bakteridir. Hamilelik sırasında enfeksiyon düşük veya ölü doğumla sonuçlanabileceğinden bu ürünlerden kaçının.
Toksoplazmoz. Buna kedi ve köpek dışkısında ve ayrıca çiğ ette bulunan bir parazit neden olur. Doğum kusurlarına neden olabilir. Bir evcil hayvana dokunduktan sonra daima ellerinizi yıkayın.
Henüz yorum yapılmamış.