Hamilelikte Vejetaryen Beslenme
Gebelikte vejetaryen beslenme hamilelik planlaması yapan ve bu beslenme tarzını benimsemiş olan kadınlar tarafından merak edilen bir konudur. Hamilelik sürecinde vejetaryen beslenecek olanlar hem kendi hem de bebeğinin sağlığını korumak için sebze, kurubakla gil ve tahıl tüketimine özen göstermeleri gerekir.
Bu bakımdan gıdaların dengeli bir şekilde alınması önem arz eder. Örneğin protein kalitesi düşük ürünler soya fasulyesi, bezelye ve fıstık gibi yiyeceklerle beraber yenmelidir. Bu şekilde aminoasit açığı telâfi edilmiş olacak ve besin kalitesi artacaktır. Pilav ile kuru fasulye ikilisi buna iyi bir örnektir.
Hamilelikte Vejetaryen Beslenirken Dikkat Edilecekler
- Omega-3 ihtiyacı balıklardan karşılanamayacağı için kanola yağı, semizotu ve keten tohumu gibi doğal yağ kaynaklarına yönelmek lazımdır.
- Mercimek, susam, badem, fasulye, haşhaş, chia tohumu gibi gıdalar beslenme programından eksik edilmemelidir.
- Yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kuru baklagiller, kuruyemişler ve kuru meyveler de asla unutulmamalıdır. Yeterli demir alımı için bunlara ihtiyaç vardır.
- Börülce, nohut, ıspanak ve yulaf da bolca demir ihtiva eder. Bamya ile kuşkonmaz ise yüksek oranda çinko içerir. Bunlar da vejetaryen anne adaylarının sofralarında yer almalıdır.
- Her gün düzenli olarak güneş ışığı almanın da önemi büyüktür. D vitamini en iyi şekilde güneş ışığından karşılanabilir.
- İyot ihtiyacının giderilmesi amacıyla iyotlu tuz tüketilebilir.
Vegan ile Vejetaryen Beslenme Arasındaki Fark
Vegan beslenmek hayvansal kaynaklı tüm gıdalardan uzak durmak anlamına gelir. Örneğin vejetaryenler süt, peynir ve yumurta gibi gıdalar tüketirken; veganlar bunlardan da kaçınır.
Hamilelikte vejetaryen beslenme yukarıdaki kurallar dâhilinde mümkündür. Fakat gebelikte vegan beslenme tarzından sakınılmalıdır. Protein ve kalsiyum başta olmak üzere çeşitli besin öğeleri için süt ve süt ürünlerine gereksinim vardır. Hamilelikte bu yiyecekleri tüketmemek anne adayının hem kendi vücudunu hem de bebeğini bunlardan mahrum etmesi demektir.
Bu arada emziren anneler vejetaryen beslenebilir mi? sorusu da akla gelebiir. Kaliteli ve fazla süt salgılanabilmesi için annenin süt ürünlerini ihmal etmemesi önemlidir. Et de bu noktada kuvvetli bir besin takviyesi niteliğindedir.
Anne sütü bebeğin büyüme ve gelişiminde kilit rol oynar. Bunun için emzirme döneminde vejetaryen beslenme tarzını seçen anneler de hamilelik dönemiyle ilgili az evvel beyan ettiğimiz önerilere uymalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.