Çocuğa Okuma Sevgisi Kazandırmanın Yolları
Aile kitap ilişkisi çocuk eğitiminde de son derece önelidir. Bu nedenle çocuğunuza kitap okuma sevgisi kazandırmalısınız. Bu kazanımı alabilmesi için türlü yöntemlere başvururuz. Örneğin sürekli kitap oku diyerek çocuğunuza kitap sevgisi kazandıracağımızı sanmamız gibi. Halbuki kitap sevgisi kazandırmanın çok kolay bir yöntemi vardır. Bu yöntem diğer bütün yöntemlerin en başında gelir. Oda ebeveynlerin kitap okumasıdır. Örnek bir aile çocuğuna rol model olan bir ailedir. Bir kere çocuğunuza sakın kitap oku demeyin. Zaten bu komutu almadığını siz davranışlarında da göreceksiniz. Ancak siz düzenli bir şekilde onun yanında kitap okuma alışkanlığı edinirseniz oda merak edecek ve sürekli sizin ne okuduğunuzu, ne yapmaya çalıştığınızı anlamaya çalışacaktır. Çocuk neye dikkat kesilirse onu öğrenmeye çalışır. Sürekli söylenen sözleri, verilen komutları çocuğun dinlemediğini fark etmelisiniz. Çocuğa nasıl kitap okuma alışkanlığı verilir? Kitap alışkanlığı yapmaya çalışırken en çok hangi hataları yaparız ? Bütün bunların cevapları yazımızda
Kitabı Bir Silah Olarak Kullanmayın Bir çocuğa daha bebek çağındayken bile kitap sevgisi verilebilir. Yeter ki doğru cümlelerle olsun. Ebeveynlerin rol model olarak kitap sevgisi sabırlıve sakin olmalılar.Aslında kendinizde kitap okumayı severseniz sabır etmek zorunda da kalmazsınız. Buradaki kitabı silah olarak görmeyin konusu aslında cezaya çevirici cümlelerdir. Örneğin çocuğunuza “ bırak onu geç kitap oku, bugün cezalısın otur evde kitap okuyacaksın “ gibi cümlelerle adeta bir cezaymış gibi bu işlemi yaptırmaya çalışırsanız onu kitaplardan soğutur, hatta nefret ettirme durumuna kadar gelebilirsiniz.Çocuğun eğlenceli bir zamanında sürekli kitap oku telkininde bulunmayın. Unutmayın günün her saati kitap okunmaz. Kitap okumanın da ayrı bir zamanı olmalıdır. Nefret eden çocuk büyüdüğünde muhtemelen hiç okuma isteği ve sevgisi olmayan bir insan olacaktır.
Çocuğunuzla Kitap Okuma Saatleri Oluşturun
Beraber vakit geçirilen çocuklar daha öz güvenli ve sevecen çocuklar olurlar. Eğitim sürecinde beraber bir şeyler yapmakta gelir. Çünkü çocuk kendisiyle ilgilenildiği zaman kendisinin sevildiğini hissedecek ve güven duygusu içinde hayattaki rolünü üstlenecektir. Kitap okuma saatleri yaparak aynı zamanda ona bu duyguyu da vermiş olursunuz. Beraber kitap okuyup, beraber o kitap hakkında yorum yapabilirsiniz. Hatta yaşı ne olursa olsun mutlaka fikrini sormalı ve bu şekilde ona anlatmalısınız.
Çocuğunuzun Kitabı Anlamasını Sağlayın
Bir çocuk bir kitabı ancak anlarsa kitap okumayı sevebilir. Anlayarak okunan bir kitaptan sonra tekrar okuma isteği çocuğun okuduğunu anlamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çocuk bir kitap okuyorsa ona o kitabı size anlatmasını isteyin. Bunu isterken çok ilginç bir şey duyuyormuş gibi hareket edin. Bu sayede oda size anlatırken heyecanlanacaktır. Her kitap okuduğun da okuduğunu anlaması için sürekli bu şekilde beyin egzersizleri yapın.
Henüz yorum yapılmamış.