Çocuk Sağlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Çocuk sağlığı konusunu ele almadan önce çocuk sağlığının tanımını yapmak doğru olur. Doğumdan ergenliğe kadar uzanan yaş evresi içinde yer alan bireylerdir. Çocuk sağlığı ile ilgilenen bilim dalına da pediatri denmektedir. Çocuklar çeşitli sağlık sorunlarına duyarlı,zayif bünyeli ve riskli bir grup olarak görülür.
Hijyenik olmayan bir çevre birçok hastalığın baş etkisidir. Ev hijyeni, aile hijyeni, yeterli ve güvenilir su bulunmaması, atıklar ve benzeri faktörler çocuk sağlığını tehdit eden faktörlerdendir.
Çocuk sağlığını Etkileyen faktörler nelerdir?
Anne babanın sağlığı, aile bireylerinin sağlığı, sosyoekonomik durum, çevre , çocuk sağlığını etkileyen önemli faktörlerdendir. Anne sağlığı, çocuk sağlığının temel bir belirleyicisidir.
Annenin yaşı, hamilelik öncesi sağlık ve beslenme durumu, çocuğun sağlığını etkileyen anneyle ilişkili faktörlerdir.
Çocuk sağlığı ailenin yaşam şekli, kültürü, gelenekleri ,dini uygulamaları, alışkanlıkları ve çocuk yetiştirme şeklide etkilenen faktörler arasında yer almaktadır.
Ailenin ekonomik durumu da çocuk sağlığında çok önemli bir faktördür. Yoksulluğun etkileri tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte yoksulluktan en çok etkilenen grup yine çocuklardır.
Çocukların bağışılıklık sistemi yetişkin insanlara göre daha zayıf olduğu için onlara karşı daha dikkatli olmalıyız. Özellikle onları işlenmiş gıdalardan uzak tutmalıyız ve yakınlarında sigara içmek veya alkol tüketmek gibi sağlığa zararlı davranışlardan uzak durmalıyız. Çünkü sizden gördüklerini yapmak isteyeceklerdir. Çocukların veya çocuklarınızın daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için onlara örnek olacak davranışlarda bulunup yeme ve içme gibi aktivitelerde daha sağlıklı seçimler yapmalısınız.