Diş Çıkarma Bebeklerde Ateşe Neden Olur Mu?
Pek çok ebeveyn, evet cevabını çabuk verecektir. Diğerleri, bunun bebekte hiper aktivitenin yarattığı hayali bir problem olduğu ya da bebeğin diş çıkarma işleminden çekildikten sonra azalacağı fikrini reddedecek ya da iddia edecek. Herkes doğumdan birkaç gün sonra hafif ila yüksek ateş yaşadığı için hangi gruba girileceğini bilmek zordur. Peki ateş gerçek mi ve bebekleri nasıl etkiliyor?
Ateş, çocuğunuzun doğduğunda yaşıyor olabileceğinin ciddi bir işaretidir. Su kaybı, gıda zehirlenmesi veya bebek bezi döküntüsü gibi bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Bir ay ile altı aylık çocuklar için diş çıkarma, parlak kırmızı bir yüz, sarılık, kusma ve ishal ile birlikte aşırı derecede yüksek ateşe neden olabilir.
Bazen kabızlık ile karıştırılsa da aynı şey değildir. Kabızlık gevşek dışkıya neden olabileceği gibi, diş çıkarma da aşırı tükürük, kanama ve ishale neden olabilir. Ağırlık, uyku hali ve sinirlilik de semptomlar olabilir. Diş çıkarma sorunu yaşayan yenidoğanlarda yaygın olan düşük tansiyon ve şişmiş bezler için de uyanık olmalısınız.
Ateş bebeklerin gelişimini nasıl etkiler?
Ateş, bebeği yorabilir ve gastrointestinal kasları ağırlaştırarak ishal ve kusmaya neden olabilir. Ek olarak, yüksek sıcaklık yenidoğanın sinir sistemini etkileyebilir ve nöbetlere, kasılmalara ve solunum problemlerine neden olabilir.
Diş çıkaran bebekler için tıbbi tedavi, sıvı tedavisi ve steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçları içerir. Bu, diş çekimi sırasında diş etlerinin kenetlenmesinden kaynaklanan ağrının giderilmesine yardımcı olacaktır. Bebekler için ağız balsamları ve merhemler de mevcuttur. İlaç reçete edildikten sonra bile bunlar düzenli olarak uygulanmalıdır. Anne emziriyorsa fetal enfeksiyon riski de vardır.
Yeni anneler genellikle bebeklerinin beslenme ihtiyaçları konusunda endişelenirler. Bununla birlikte, diş çıkarmayı bebeklerin sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerle ilişkilendiren hiçbir çalışma yoktur. Diş çıkarma nedenleri ise ciddi dehidrasyona neden olabilir ve bu da hipoglisemi gibi daha ciddi durumlara yol açabilir.
Bir bebeğin sindirim sistemi nasıl çalışır?
İlk trimesterden sonuncuya kadar fetal gelişimin birkaç aşaması vardır. Bu dönemde bebek inanılmaz bir hızla büyür. Bazen bu büyüme atağı rahim içinde baskıya neden olur. Bebeğin başı hafifçe öne doğru eğilirse, bu artan basınç bebeğin kafatasının uterusa çarpmasına neden olabilir.
Bebek doğduktan sonra ateş yaygın olabilir. Bununla birlikte, bebekler bu süre zarfında genellikle ateşle hastalanmazlar. Bir anne çok çabuk kilo verip vermediğini görerek bebeğinin hasta olup olmadığını anlayabilir. Ayrıca ağızdan gelen kötü bir koku, prematüre bebeklerde hastalığa işaret edebilir.
Annenin diyeti, bebek sistemlerinin ne kadar iyi çalıştığını da etkileyebilir. Birçok ebeveyn, hazır beslenme tarifleri hazırlar, ancak bunlar koruyucu maddeler ve bebeklerin sindirimini ve bağışıklık sistemlerini etkileyebilecek diğer yapay bileşenleri içerebilir. Ek olarak, annenin diyeti anne sütünün beslenme durumunu değiştirebilir. Bu faktörler bir araya gelerek bakteri büyümesine ve hastalığına yol açan bir ortam yaratabilir.
Bebeğin diş çıkarma yapmak için tüketebileceği birkaç şey daha az yaygara neden olabilir. Birincisi, iltihaplanmayı azaltan ve bebeklerin diş çıkarma semptomları için ağrıyı hafifleten birçok reçetesiz satılan ilaç vardır. Bu ürünler genellikle krem veya jel formundadır. Bu ilaçlar reçetesiz temin edilebilir ve tipik olarak her biri on veya yirmi miligramlık dozajlarda gelir. Bu ürünler etkili olmakla birlikte anneler, bebekler için sağlıklı beslenmenin öneminin yerini alamayacaklarını bilmelidir. Bebeklerin anne sütünden aldığı gerekli vitamin ve besinlerin yerini alamazlar.
Bebeklerde diş çıkarma zamanı biraz sıkıntılı geçebilir. Çocuğumuzun bu duruma daha önceden tanıklık etmediği için yaşadığı bu durum ona garip gelecektir. Diş çıkarırken özellikle diş damağı kaşınabilir ve biraz da olsa acı verebilir. Çocuğumuz bu dönemde biraz huysuz olabilir ve ona bu durumun iyi şekilde atlatabilmesi için yardımcı olmalıyız.
Bebeklerin dişlerinin çıktığı dönemler çok sancılı oluyor gerçekten. Bu süreçte oldukça sabırlı davranmalıyız.
Çocuğum son zamanlarda oldukça ateşi çıkıyordu, diş çıkarma sanırım bu konuda bayağı bi etken anladığım kadarıyla.
Evet. Hatta öyle günler oluyor ki çocuğunuzun ağrıları sizi de uyutmuyor. Uykuya hasret kalıyorsunuz. Kendi çocuğumdan biliyorum. Tam 1 hafta boyunca uykuya hasret kalmıştım. Fırsat bulduğum yerde uzanıp, iki dakika uyuyunca mutlu oluyordum.