Hamilelikte Baş Ağrısı
Hamilelik sırasında baş ağrısı yaşamak alışılmadık bir durum değildir. Esas olarak birinci ve üçüncü trimesterde devam eden yaygın bir durumdur. Gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri olmasına rağmen nadiren ciddi bir soruna işaret eder.
Uzmanlara göre bu baş ağrısının olası nedeni belli değil. İlk üç aylık dönemde vücutta meydana gelen hormonal değişikliğe bağlı olabilir. Gebeliğin ilk birkaç ayında artan progesteron hormonu, rahmi gebeliğe hazırlar. Bu hormon, hamilelik sırasında sıklıkla baş ağrısına neden olan kan damarlarının gevşemesine ve spazm olmamasına neden olur. Bu da baş ağrısının şiddetinin kişinin hormonal değişikliklere olan duyarlılığına bağlı olduğunu gösterir.
İkinci üç aylık dönemde, odak noktası hormonal değişikliklerden duruş ve gerginliğe kayar. Bu zamana kadar vücut, hormon seviyelerindeki çeşitli değişikliklere alışmıştır. Ancak vücut şekli değişmeye başlar ve bebeği taşımak için fazladan bir ağırlık da vardır. Duruştaki bu düzensizlik ve bebeği taşıma gerginliği, hamilelik sırasında baş ağrısının nedenlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Ancak bu, tüm hamile kadınlar tarafından yaşanabilir veya görülmeyebilir.
Hamilelikte yüksek tansiyona bağlı olarak baş ağrısı da ortaya çıkabilir. Preeklampsi adı verilen bu durum ciddi bir durumdur ve acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyar.
Yukarıda belirtilen nedenlerin yanı sıra, hamilelik sırasında baş ağrısına neden olan diğer faktörler yorgunluk, stres, uykusuzluk, açlık, düşük kan şekeri, kafein yoksunluğu ve dehidratasyon veya sıvı eksikliğidir. Düzenli migren sorunu yaşayan kadınlar, hamileyken daha az migren baş ağrısıyla karşılaşabilirler. Ancak bazı durumlarda aynı sayıda veya daha fazla migren atağı yaşayabilirler. Bu durumda doktorlarına danışmaları önemlidir. Daha sonra hamile kadınların migren öyküsünü dikkate alarak uygun ilaçları reçete edebilir.
Bu baş ağrısı probleminden kaçınmanın en iyi yolu, düzenli egzersizler yapmak, bol bol dinlenmek ve rahatlamak, iyi duruşlar uygulamak ve sağlıklı ve dengeli beslenmek gibi bazı önlemleri almaktır. Yoga yapmak ve günde iki kez meditasyon yapmak, zihni ve bedeni neşelendirmeye yardımcı olduğu için yardımcı olabilir. Stresi azaltmak için bazı stres yönetimi teknikleri bile denenebilir. Hafif bir müzik veya hafif yürekli bir roman veya bir komedi filmi de stres ve gerginliği gidermeye yardımcı olabilir ve hamilelik sırasında baş ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.
Yukarıdaki tekniklerden hiçbiri sizin üzerinizde işe yaramıyorsa ve hala başınız ağrıyorsa, onun geçmesine yardımcı olabileceğiniz yollar vardır. Sinüs kaynaklı baş ağrısından kurtulmak için yüzünüzün yanlarına, göz çevrenize ve burnunuza da ılık kompres uygulamanız gereken sıcak kompres tekniğini kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, gerilim tipi baş ağrısını gidermek için boynunuzun arkasına soğuk kompres uygulanabilir.
Gebelik sırasında baş ağrısını azaltmak için stresi azaltmak için yapabileceğiniz en iyi şey kendinizi stresli durumlara sokmamaktır. Vücut tarafından desteklenen hafif egzersizlerin yapılması tavsiye edilir. Karanlık ve sessiz bir odada dinlenmek ağrıyı hafifletebilir. Meditasyon ve yoga sizi rahatlığa geri getirebilir. Daha küçük, sık ve sağlıklı öğünler yemek ve bol su içmek de önemlidir çünkü bunlar kan şekerinizi normal seviyede tutmanıza yardımcı olabilir, aksi halde baş ağrısına neden olabilirdi. Hamilelik boyunca iyi bir duruş sürdürmek de önemlidir.
Ayrıca hamilelik sırasında migren baş ağrısının potansiyel tetikleyicilerinden kaçınmak gerekir. Yaygın tetikleyiciler arasında çikolatalar, eski peynir, alkol, yer fıstığı, ekşi krema, yoğurt ve konserve etler vb. Bulunur. Baş ağrısının başlamasına neyin sebep olduğunu not etmek ve bunlardan kaçınmak çok önemlidir.
Çoğu baş ağrısı zararsız olsa da, ciddi bir sorun olma ihtimali olabilir. Hamilelik sırasında ilk kez migren yaşıyorsanız veya sizin için yeni olan bir ağrı hissediyorsanız, sağlık uzmanına danışmanız şarttır. Ateş ve sertlik ile birlikte baş ağrınız veya burun tıkanıklığı, göz altında ağrı ve basınç veya diş ağrısı gibi durumlarda hemen tıbbi yardım isteyin. Baş ağrınız olsa ve uyuşukluk, uyuşukluk ve konuşma bozukluğu ile kötüleşse bile, o zaman tıbbi kontrol bir zorunluluktur.
Hamilelik sırasında baş ağrısının olması yaygın bir sorun olsa da, uygun bakımı yapıp kendinizi bebeğinizin gelişine hazırlamış olmanızın pek bir zararı yoktur.
Migren hastalığından muzdarip olan ben hamilelik döneminde de baş ağrısından çok çektim. Çok fazla ilaç kullanmamaktan ötürü bazı zamanlar benim için çok zor geçti. Kendimi çok fazla strese sokmamaya ve uyku düzenime dikkat ederek olabildiğince en aza indirdim baş ağrılarımı. İlaç kullanımını sadece çok nadir zamanlarda uyguladım. Doktorumun izin verdiği ağrı kesiciyi kullandım. Bu durumu yaşarsanız eğer aklınızda bulunsun. Doktorunuzun onay vermediği hiçbir ilacı kullanmayın.