Maydanozun Yararları Neler
Maydanoz Yararları
Maydanoz özellikle salatalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Sağlığa da sayısız faydası bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp hastalıkları ve kanserden koruması ile birçok insanın sık sık tercih ettiği bir besindir. Özellikle sindirim güçlükleri, mide krampları, şişlik ve mide bulantıları gibi rahatsızlıkları olan insanların maydanoz tüketilmesi önerilmektedir.
Vücudumuzda yüksek miktarda bulunan amino asitler damar ve kalp sağlığına doğrudan etki etmektedir. Maydanozda bulunan folatlar amino asitleri parçalayarak zararsız moleküllere dönüştürür ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. A vitamininin öncül maddesi olan beta karoten ve C vitamini ile antioksidan içeriğe sahip olan maydanoz, serbest radikallerin oluşmasını da engellemektedir. Maydanoz folik asit içerdiği için kalp hastalıkları riskini arttıran homosistein miktarının azaltılmasına da yardımcı olur ve inme yaşanması riskini de azaltır.
Maydanozda bulunan A, C ve K vitaminşeri folat ile bağışıklığın güçlenmesine de katkıda bulunur. A vitamini aynı zamanda lenfosit ve beyaz kan hücrelerinin üretilmesini de arttırmaktadır. Ayrıca maydanoz içerdiği esansiyel yağlar ile vücutta oluşabilecek kalıcı iltihaplara karşı da etkilidir.
İnsan vücudunda bulunan fazla amino asitler damarlar için büyük problemler oluşturabilmektedir. Bu amino asitler kanda gereğinden fazla miktarda bulunduğunda kalp krizi ve felç riskini arttırdığından insan sağlığını tehdit eder. Maydanozun içeriğinde bulunan B vitaminleri bu tür asitlerin seviyesini olması gereken miktarda dengeleyerek amino asitlerin vereceği hasarlardan damarları korumaktadır. Maydanozda bulunan beta karoten kılcal damar sağlığını da etkilemektedir.
Folat hücre bölünmesinde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle içerisinde folat bulunan maydanozun sık sık tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Maydanoz özellikle kolon ve serviks kanserine neden olan anormal ve hızlı hücre bölünmelerini engellemektedir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ve flavonoidler tümörlerin ve kanserlerin gelişmini önleyerek insan sağlığını korur.
Yapılan araştırmalarda maydanozun içerisinde bulunan myristicin adlı bileşik özellikle cilt kanserine karşı koruma sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan A, C, K ve B12 vitaminleri kemik sağlığı için önemli etkilere sahiptir. Kemik erimesi kemiklerde homosistein adı verilen bir amino asit nedeni ile kalsiyumun bitmesi ile oluşmaktadır. Maydanozun içerdiği folik asit ve kalsyium homosisteini parçalayarak kemik erimesinin önüne geçmek için savaşmaktadır. Sütten sonra en iyi kalsiyum kaynaklarından biri de maydanozdur. İçerisinde bulunan C vitamini ve beta karoten romatoid artrit gibi kemik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Araştırma sonuçlarına göre maydanoz tüketen farelerin bir aylık süreç içerisinde kan şekeri seviyelerinin düşüşe geçtiği gözlenmiştir. Maydanozda bulunan Myricetin maddesinin diyabet tedavisinde kullanılan bir madde olduğu bilinmektedir. Bu nedenle diyabet hastalarının maydanoz tüketmesi onlara yarar sağlayacaktır.
Folik asit kalp sağlığı için önem taşıyan maddelerdendir. Bu nedenle maydanoz tüketilmesi kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır. Eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelen maydanoz en iyi kalsiyum kaynaklarındandır.
Hareketsiz kalan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlayan maydanoz, içeriğinde bulunan flavonglikozidin’den dolayı idrar sökücü etki taşımaktadır. Bu sayede de böbrek taşı, safra kesesi ve bunların enfeksiyonları gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılmaktadır. maydanoz suyunun içilmesi hastalık ve alerji sebebi ile artış gösteren mukusun vücuttan hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca sinüslerin dolması durumunda içilen maydanoz suyu kişiyi rahatlatacaktır.
On dal maydanoz insanın günlük ihtiyaç duyduğu beta karoten ihtiyacının %10’unu ve C vitamini ihtiyacının %15’ini karşılar. Salata, yemek ya da içeceklerde sık sık kullanılan maydanozlar lezzeti ve kokusu ile birçok insanın sevdiği bir besin maddesi olmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.