Psikolojik Hastalık Nedir
Psikolojik hastalıklar,toplumlumuzda bir çok kişinin yaşadığı ama çevresindeki kişilerin tepkilerinden ve düşmanlarından çekindikleri için dile dahi getiremedikleri bir sorundur. Toplumumuzda bir çok kişi psikolojik rahatsızlık derecesinde ağır depresyona maruz kalmıştır. Fiziksel bir rahatsızlığı olan kişilerde normal karşılanan hastalık, psikolojik hastalık dendiğinde farklı tepkilere yol açmaktadır. Aslında bedensel hastalık ta olduğu gibi psikolojik hastalıkta gayet normaldir.
Psikolojik hastalıklar İletişimlerimizde veya baskın durumlarda yaşadığımız olaylar karşısında duygularımızı ifade edemediğimiz durumlarda ortaya çıkan sorunlar psikolojik problem olarak adlandırılırlar. Bu durum kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, şizofren yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine sebep olmaktadır.
Psikolojik hastalık; Bireylerin düşüncelerini sahip olduğu algılayış duygu ve fikirlerini ortaya atış biçimi ile şekillenerek davranışa dökülür. İletişim halindeki bir bireyin kendisini ifade etme seklinin nasıl bir problemi olduğunu psikolojik bir sorunun olup olmadığını tanımlar . Kişideki panik atak, sosyal fobi, şizofren depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine sebebiyet verdiği gibi, Kişinin psikolojik sağlığında meydana gelen herhangi bir problem, başta kişilerarası iletişimi etkileyerek sosyal yaşamın bozulmasına, daha sonra ise bedendeki fizyolojik işleyişinde bozulmasına sebep olur. Bu fizyolojik aksaklıklar baş ağrısı, yeme bozukluğu, uyku düzensizliği gibi birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Psikolojik problemlerin belirtileri konusunda yeterli bilgi sahibi olmak ve bu konuda tedbir alıp doktora görünmek de önemlidir.
Psikolojik sorun belirtileri nelerdir?
Psikolojik belirtiler oluşmayabaşladığı zaman problemin türüne göre belirtiler ve bulgular oldukça değişiklik gösterebildiği gibi birçok psikiyatrik sorunlarda yaygın olarak gözlemlenen semptomlardan bahsedilebilir. Bunlardan başlıcaları şunlardır :
Kas ağrıları semptomları
Yorgunluk, halsizlik semptomları
Umutsuz ve mutsuz hissine kapılma semptomları
Kişilerle iletişim kurmaktan kaçınmaya çalışma semptomları
Duş almak ve yemek yemede sıklık gibi rutin işleri yapmakta zorlanma semptomları
iştahsızlık ya da iştahın çok fazla artışı gibi semptomlar
Uyku düzeninde bozulma ve uykudan yorgun uyanma gibi semptomlargörülmektedir.
Psikolojik hastalıkların sebepleri olarak bilinen yaygın belirtileri olarak sıralanabilir. Bunlardan birkaçı aynı anda gözlemlenebileceği gibi yalnızca bir belirtinin şiddetli şekilde gözlenmesi de mümkün olabilmektedir. Bu durumda kişinin psikojik olarak doğru biçimde değerlendirilmesi için psikolojik problemleri ortaya çıkaran nedenler ve psikolojik problem çeşitleri hakkında doğru bilgiye sahip olmak gerekir.
Psikolojik problemlerin gelişimi ve ilerlemesi kişinin algılama biçimine, geçmiş yaşam deneyimlerine ve beklentilerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortaya çıkış nedeni de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak bazı problemlerin yaygın olarak belirli sebeplerden dolayı ortaya çıktığı ve benzer belirtiler ile seyrettiği söylenebilir. Örnek vermek gerekirse; Mevsimsel Depresyon rahatsızlığı hemen herkeste sonbahar ve kış mevsimlerinde görülen, güneş ışığından mahrum kalmaya bağlı olarak geliştiği düşünülen bir problemdir. Kişilerde yaygın olarak gözlenen mevsimsel depresyon belirtileri genellikle iştah artışı ya da azalışı, uyku düzensizliği, kişisel bakımda bozulma, konsantrasyon bozukluğu ve uzun süreli umutsuzluk hissi gibi belirtiler olarak ortaya çıkabilir. Belirtilerin büyük oranda ortak olduğu mevsimsel depresyon problemi için en etkili tedavi yönteminin ise ışık terapisi olduğu söylenebilmektedir.
Psikolojik hastalıklara sebep olan faktörler nelerdir? (Çevresel faktörler)
Kayıplar (ölüm, ayrılık…) gibi faktörler
Kötü aile koşulları gibi faktörler
Değişimler (göç, taşınma, iş, meslek, boşanma…) gibi kişiyi derinden etkileyen faktörler
Sosyal beklentiler (Örn.; toplumun güzellik beklentileri yeme bozukluklarına sebep olabilir.) gibi faktörler
Yalnızlık. faktörü
Ailede madde kullanımı gibi faktörler
Kişisel özgürlük kaybı faktörleri diye sıralamak mümkündür.
Henüz yorum yapılmamış.