Sağlık Haberleri Covid-19 Haberleri
Covid-19 virüsünün dünya çağında yayılmaya başlaması ile maskeler de hayatımıza ani bir giriş yaptı. Maskeler virüsün vücudumuza girmesi önlediğinden dolayı tüm dünyada kullanımı zorunlu hale geldi .güncel saplık problemlerinin başında gelen korona virüs birçok insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak zayıflatmaktadır. Kullanılan maskelerde ise dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Takılan koruyucu maskelerin maksimum 3-4 saat takılması gerekiyor. Bu saatten uzun şekilde takılan maskeler koruyucu özelliğini kaybetmekte. Sürenin dolması ile mutlaka eski maskeler yenileri ile değiştirilmeli. Uzman doktorlar maskelerin ömrü dolduktan sonra da takılması durumunda tehlike oluşturarak sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.
Sağlık haberleri bizlere bu konu hakkında sürekli yeni bilgiler sunmakta. Biz konuşurken ya da nefes alırken ıslanan maskeler 3-4 saat içinde koruma özelliğini de kaybediyor. Türkiye’de virüsün yayılmasının en büyük sebeplerinden biri de insanların maske ve sosyal mesafeye dikkat etmemesi olarak örnek verebilirsek. Cadde ve sokaklarda gereksiz olarak kalabalık olması da virüsün yayılmasına sebep olmaktadır. Güncel sağlık sorunlarının en büyüğü olan koronavirüs uzun bir süre daha hayatımızda kalacak gibi gözükmekte. İnsanların dışarı çıktığı zaman rehavete kapılması ve sanki virüs yokmuş gibi davranmaları da artışın en önemli sebeplerinden biridir. Sosyal mesafenin hiçe sayılması ile sürekli yan yana oturan insanlar virüsün kolayca dolaşmasına yol açmaktadır. Aşı olsak dahi her adımda konulan kurallara dikkat etmeli ve maske takmaya devam etmeliyiz.
Korona Geçiren İnsanlarda Kronik Baş Ağrıları Görülüyor
Covid-19 virüsü geçiren hastaların yaklaşık yüzde otuzunda baş ağrıları tespit edildiği doktorlar tarafından yapılan araştırmalarda görülmüştür. Sağlık haberleri ile topluma açıklanan bu durum korona virüsün ne kadar tehlikeli ve hayatımızda iz bırakıcı olduğunu göstermektedir. Korona virüsün nörolojik bulguları ile ilgili yapılan araştırmada elde edilen veriler uluslar arası güncel sağlık dergilerinde de yayımlanmıştır. Covid-19 virüs kaynaklı baş ağrılarının gerçek baş ağrıları olduğunu ifade eden doktorlar, baş ağrısının yüzde 90 oranında iki taraflı görüldüğünü ifade etmiştir. Konu ile ilgili yaptığı çalışmalar ile ödül alan Prof. Dr. Ömer Karardaş, araştırma sonucunda elde edilen verilerde korona virüsün baş ağrısına ek olarak beyin damar rahatsızlıkları, epilepsi, çeşitli ağrılar, koku ve tat almada bozukluk yaratması gibi bir.ok nörolojik bulgular gösterdiğini açıklamıştır. Tek bulgunun baş ağrısı olduğu vakaların oranı ize azımsanmayacak seviyelerde olmaktadır. Bu vakalar da sadece baş ağrısı olan insanlar bulunmaktadır.
Normal baş ağrısına benzemeyen baş ağrılarının özellikleri bilinmez ise ve bu baş ağrılarının karıştırılması ile vakalar daha fazla yayılacak. Hasta oldupunu anlamayan insanlar virüsü daha çok yayarak toplum sağlığını tehlikeye atmakta. Güncel sağlık verilerine göre toplum içerisinde en fazla migren, gerilim ve küme tipi baş ağrıları bilinse de koronavirüs baş ağrısı gerçek bir baş ağrısından çok farklıdır. Korona virüs kaynaklı baş ağrıları iki taraflı olarak seyrettiği için migren kadar şiddetli olabilmektedir. Korona virüsün yol açtığı baş ağrıları zonklayıcı, sıkıştırıcı ve iki taraflıdır. Yine de buna eşlik eden bazı bulgular olabilmektedir. Bu bulgulara örnek olarak kilo kaybu, ishal, koku ve tat almada bozukluk ön plana çıkıyor. Bu baş ağrısının zorlayıcı olması ve ilaçlar ile bile geçmemesi diğer ayırt edici özelliklerden biri olarak gösterilebilir. Bu belirtilere rastlanması durumunda akla gelen ilk durumun koronav virüs olması gerekmekte.
Covid-19’un Ağır Geçirilmesinde En Büyük Etken Obezite
ABD’de Kasım 2020’ye kadar Covid-19 virüsü enfekte olan ve enfeksiyon ağır geçirildiğinden, hastanade yatarak tedavi gören 900 bin hastadan elde edilen veriler Tufts Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar tarafından değerlendirilmiştir. Bu sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi ve 2021 Amerikan Endokrin Kongresi Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, çalışmalardan elde edilen verilerin öneminin büyük olduğunu belirtti. Covid-19 ve obezite arasında çok önemli sonuçlar elde edildiğine değinen Prof. Dr. Yıldız, “Bu araştırmadan elde edilen veriler, korona virüsü enfeksiyonundan dolayı hastanede yatarak tedavi görenlerin yüzde 30’unu obez insanların, yüzde 26’sını hipertansiyon hastalarının, yüzde 21’ini diyabet hastalarının ve yüzde 12’sini ise kalp yetmezliği olan hastalardan oluştuğunu açıkladı.
Güncel sağlık verilerine göre hastaneye yatarak tedavi gören her 3 hastadan 2’sinin önlenebilir nedenler ile hastaneye yatarak tedavi gördüğü araştırma sayesinde net bir şekilde görülebilmektedir. Sağlık haberleri ve Journal of the American Heart Association dergisi tarafından yayımlanan araştırmaların sonucu açıklandı. Güncel sağlık verilerine göre korona virüsün neden olduğu pandemi sürecinde hem obezite hem de diğer kronik rahatsızlıkların tedavi ve izlenmelerinde aksaklıklar yaşandı. Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve obezite gibi rahatsızlıklarda yüzde 10 civarında azalma sağlanması ile Covid-19 virüsünün enfeksiyonları nedeni ile hastaneye yatan vakalarda yüzde 11’lik bir azalma görüldü. Kaygı ve stres obeziteyi tetikleyen en büyük etkenlerdendir. İzolasyon döneminin kaygı ve stresi tetiklemesi ile kilo yönetimi her insanda oldukça zor bil hale geldi. Bu nedenle kişilerin güncel sağlık durumları kötüye gitti. İnsanların harekete kabiliyetlerinin azalması, yeme ve içme bozukluklarının görülmesi, sosyo-ekonomik güçlüklerin yaşanması ve psiko-sosyal durum bozlukluklarına neden olmaktadır. Tüm bu etkenler ise insanların güncel sağlıklarını ve metabolizmalarını olumsuz olarak etkilemekte ve kilo almalarına sebep olmaktadır.
Salgın döneminde yaşanan yüksek stres vücudun yağlanmasına ve kilo fazlalığına sebep oldu. Obezitenin önüne geçmek için ilk yapılması gereken yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Sağlık haberlerinin çoğu obezite ile tetiklenen hastalıklardan oluşmaktadır. Diğer bir yapılması gereken şey uyku düzenidir. İnsanların gece uykularına dikkat etmesi ve her gece 6 ila 8 saat arasında uyuması gerekmektedir. Stres, kilonun en büyük yardımcısıdır. Güncel sağlığımızın en büyük düşmanı stres, karın bölgesi ve iç organları yağlandırarak sağlığımızı tehdit etmektedir. Son ve en önemli adım ise egzersizdir. Kalıcı kilo kontrolü için hareketli bir yaşam tarzı gereklidir. Pandemi sürecinde egzersiz yapmak hem kilo kontrolüne hem de bağışıklık sisteminin korunmasına destek olmaktadır.
Covid-19 1 Yılda 2.8 Milyon İnsanı Hasta Etti
Ülkemizde Covid-19 virüsü salgınında ilk vakanın görüldüğü ilk günden bugüne birçok artış yaşandı. Neredeyse her gün sağlık haberlerinde korona virüs ilgili gelişmeler görülmektedir. Güncel sağlık durumu insanların gereken önlemleri almaması ile günden güne kötüye gitmektedir. TÜSAD’ın yaptığı açıklama ile 11 Mart 2020 tarihinden bu yana 2.8 milyon hastalanmıştır. Son alınan önlemlere yeterince uyum sağlanmaması ile sadece Türkiye’de değil tüm dünyada korona virüs sayılarında büyük artış gözlenmiştir. Virüsün yayılmasından bu yana ülkemizde 30 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Sağlık haberlerinde yer alan güncel sağlık verilerine göre ülkemiz vaka sayıları sıralamasında 9. sırada yer almaktadır. Dünyada 117 milyon 717 bin 343 kişi enfekte durumdadır. Ülkemizde ise bu sayı güncel sağlık verilerine göre ise 2 milyon 807 bin 387 kişidir. Virüsten dolayı yaşanan ölümlerde ise ülkemiz 18. sırada yer almaktadır.
Son zamanlarda covid vakaları tekrar arttı. Hükümetin bu konuda tekrar kısıtlama getirip getirmeyeceğini oldukça merak ediyorum.
Artık covid 19 haberleri sıradanlaştı. İlk çıktığı zaman insanlarda bir korku olmuştu ve kimse evden çıkmak istemiyordu. Şimdi her gün binlerce vaka çıkmasına rağmen insanlar daha tedbirsiz ve ihmalkar davranıyor. Alınan tedbirler yeterli kalmıyor ve verilen cezalar insanları caydırmıyor. Yaz gelene kadar daha katı tedbirlerin olması lazım yoksa yazın da bu illetten kolay kolay kurtulamayacağız.
Bulunduğum il geçen pandemide maviydi. Şu an kırmızıya doğru ilerliyoruz. Apartmanda bir aile komple karantinada. Yakındır bize de bulaşması.