Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Vücut günlük yaşamda gerekli aktiviteleri sürdürebilmek için glikoz denilen bir tür şekere ihtiyaç duyar.Glukoz, tüketilen gıdalarda, özellikle de nişastalı ve şekerli olanlarla alınır. Sindirim işlemi sayesinde bu gıdalardaki nişasta ve şeker glikoza çevrilerek kana karışır. Kandaki glikozun enerji olarak kullanılabilmesi için bir işlem daha gerekmektedir. Bu işlem vücutta pankreas adı verilen bir organın sağladığı insülin tarafından gerçekleştirilir. Kandaki glikoz, insülin sayesinde hücrelerin içine girebilir ve enerji elde etmek için kullanılır. Pankreas yeterince insülin yapamadığında vücut glikozu kullanamaz ve kandaki bu glikoz, yani şeker giderek yükselir. Bu durumun yol açtığı rahatsızlığa şeker hastalığı (diyabet) adı verilir.
Şeker Hastalığı Tipleri nelerdir?
1 .tip Diyabet, çok genç yaşlarda başlamaktadır . Bu tipte, pankreasta üretilen insülin miktarı çok düşüktür veya üretim tamamen durmuş olabilir. 1 .tip diyabet sıklığı ülkeler , arasında farklılık göstermektedir.
2.tipDiyabet, yetişkin yaşlarda başlar. Burada insülin üretiminin eksikliğinden çok üretilen insülin gerektiği şekilde etki gösterememektedir. Bunun sebebi insülin hücrede bulunan bağlantı bölgelerine bağlamayışıdır. Genel olarak erişkin nüfusta bu tip şeker hastalığı görülmektedir.
Ayrıca yatkınlığı olan kişilerde, gebelikte üretilen bazı hormonlara ve metabolik yükteki artışa bağlı olarak gebelik sırasında ortaya çıkan ve gestasyonel (gebelik) diyabet adı verilen bir şeker hastalığı çeşidi daha bulunmaktadır. Bu tip şeker hastalığında kan şekeri hamilelik sonrasında genellikle normale döner. Gebe kadınların yaklaşık % 3’ünde şeker hastalığı ortaya çıkabilir.
Şeker Hastalığı Riski Kimlerde Daha Fazladır?
Herkeste, her yerde, her yaşta şeker hastalığı teşhis edilebilmektedir.
Ailesinde SEKER HASTALIĞI olanlar,
Şişman kişiler,
Stres altında yaşayan kişilerde şeker hastalığı görülme riski daha yüksektir.4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlarda da şeker hastalığı görülebilir.
Şeker hastalığının Belirtileri ve Tanısı
Sık idrara çıkma,
Ağız kuruluğu,
Çok su içme,
Cilt yaralarının geç iyileşmesi,
Kuru ve kaşıntılı bir cilt,
Sık sık enfeksiyon gelişmesi
Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma görülür. Belirtiler zaman içinde ortaya çıkar.
Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı açlık kan şekeri, ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi yapılarak saptanır.
Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir? Gizli Şeker Belirtileri ?
Kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına rağmen şeker hastalığı tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse gizli şeker belirtisi göstermektedir. Bu durumda kişi gizli şeker hastası olarak tanımlanır.
Gizli şekerli kişilerde kalp ve damar hastalığı riski kan şekeri normal olan bireylere kıyasla 1.5 kat daha fazladır.
Şeker Hastaları neler yapmalıdır?
Sigara bırakmak
Sık sık tansiyonu kontrol etmek. ve verilen tedaviyi aynen uygulayın.
Her yıl göz muayenesinden geçmek.
Böbrek hasarına ait belirtiler açısından kandaki ve idrardaki gerekli testleri yaptırmak.
Kan yağlarını ölçtürmek . verilen diyet, egzersiz ve tedavileri uygulamak.
Sinir hasarına ait yakınmalar (el ve ayaklarda karıncalanma ve yanma hissi, his azalması gibi) varsa, doktora mutlak söylemek.
Ayakları ve deriyi her gün kontrol etmek.
Gebelik durumlarında doktora görünmek.
Bu hastalıktan korunmak için özellikle bol bol su içip yediğimiz yemeklerdeki tuz oranına dikkat etmeliyiz. Bol tuzlu yemeklerden uzak durmalıyız. Aynı şekilde tatlı yiyecekleri çok fazla tüketmeyip aldığımız şeker oranına dikkat etmeliyiz. Şeker kullanımını mümkün olduğunca azaltıp daha sağlıklı bir şekilde yaşamalıyız.