Yaz Aylarında Hamilelilere Verilecek Tavsiyeler?
Yaz Aylarında Hamilelilere Verilecek Tavsiyeler?
Hamileliğin ,yaz ayı yada kış ayı planlaması olmuyor. Havalar ısınmaya, etrafınızdakiler tatil planları yapmaya başladığında, ‘acaba bu yaz zor mu geçecek?, diye düşünmemek elde değildir.
Hamilelerin güneşlenmesi ne kadar faydalıdır?
Sıcak ve nemli havalar hamilelere, sıkıntılı günler yaşatsa da , güneş ışığının hamile kadınlar için çok yararlı olduğu bilinir. Güneş ışınlarında, ultraviyole ışınlar sayesinde cilt dokusunda ,D vitamini oluşmasını sağlar.D vitamini esas olarak bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırarak, hamilelikte artan kalsiyum ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu sayede bebek için gereken kalsiyum, anne adayının kemiklerindeki depolar yerine, yiyeceklerden karşılanmış olur. Bu da annenin, ileri yaşlarda kemik erimesi riskini azaltan bir faktördür. Hamilelikle beraber , güneş lekelerinin arttığı, gebeliğin son aylarında alın, burun ve elmacık kemiklerinin üstünde ortaya çıkan kırmızılığın belirginleştiği bilinmektedir. Hamilelik dönemlerinde güneşlenmenin bir diğer sakıncası da anne adayının su kaybına duyarlılığının artmasıdır.
Hamilelerin güneşte kalma suresi nasıl ayarlanır?
Uzun sürecek şekilde güneşin altında kalmak doğru deildir. Bu sebeple bir saatlik güneşlenme periyotları ve arada birer saat serin yerde dinlenme ve bol sıvı alımı ile dikkat edilmelidir. Güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde, güneşe çıkmamaya özen göstermek gerekir.
Havuza ve denize girerken dikkat edilmesi gerekenler?
Hamileler havuza girmek yerine denize girmeyi tercih etmelidir. Denizin tuzlu suyu havuza göre daha çok temizdir.
Denize girildiği zaman kramplara karşı dikkatli olunmalıdır.
Bu nedenle hamilelerin tek başına denize girmemesi ve fazla açılmamaya dikkat etmesi gerekir.
Yazın hamilelerde ödeme karşı alınabilecek önlemler?Hamilelikte kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artması ile ayak ve bacaklarda görülen ödem rahatsızlık verici boyutlara ulaşabilmektedir. Sıvı alımını çoğaltmak sodyumlu, tuz alımı konusunda dikkat etmek gerekir. Dikkat etme noktasında tuzlu çerez, işlenmiş gıdalar, şarküteri gibi aşırı tuzlu yiyecekler tercih edilmemelidir. Uzun süre ayakta durmak, oturmak ya da güneşte kalmak da ödemi artırabilir.
Sıvı kaybına karşı alınacak önlemler?
Hamilelerin sıvı alımına sıcaklığın artmasıyla daha çok dikkat edilmelidir. Bu dönemde daha çok sıvıya ihtiyaç duyulan ,bebeği korumak için üretilen amniyon sıvısı, kan hacmindeki artıştan dolayı vücudun susuz kalması rahimde kasılmalara
dolayısıyla erken doğuma neden olabilmektedir.. Gerekli olan sıvı ihtiyacı karşılanmaz ise gebelikte daha sık olarak görülen idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroit gibi pek çok durumla karşılaşma riski de artmaktadır . Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ,vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğidir.
Hamile kadınların sağlıklarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Fazla güneşte durmak hamile kadınlar için pek fazla iyi bir durum değildir. Akşam üstü veya günbaşında dışarda 1 saat durmak yeterli olacaktır. Öğle vakti dışarda güneş altında kalmamaya dikkat edilmelidir.